annons
Hem » Nyheter » Ombyte förnöjer

Ombyte förnöjer

Kanske kan hojförare med sinne för ombytlighet snart få sitt lystmäte tillfredställt. Det svenska företaget ChromoGenics Sweden AB håller nämligen på att utveckla ett visir som kan ändra ljusgenomsläpplighet bara genom en knapptryckning. Arbetsnamnet är Chameleon Visor.

– Tekniken kommer egentligen från vår forskning kring smarta fönster, säger Greger Gustavsson, en av grundarna till företaget.
Smarta fönster innebär möjligheten att variera ljusgenomsläppligheten och därigenom minimera utstrålning av värme under den kalla årstiden och att värme strålar in under sommaren. På ett hjälmvisir är inte värmebiten den avgörande utan mer coolhetsfaktorn eller kanske bekvämligheten att kunna dämpa ner ljuset under en högsommardag.
– Omställningen från mörkt till ljust visir kräver en spänning på 1,5 volt och tar runt tre sekunder, säger Greger Gustavsson.

Förändringen sker genom att man låter litium- och vätejoner vandra mellan skikt av volfram- och nickeloxid. I sitt ljusa läge har visiret en gulaktig ton och ljusgenomsläppligheten är runt 60 procent. Det är som ett lätt rökfärgat visir. I det mörka läget slinker bara 20 procent av ljuset igenom och tonen på visiret blir då mörkt blåaktig.
Ljusomslaget styrs av en kontrollenhet, som i sin tur kan styras av en sändare på styret, en knapp på hjälmen, eller läckrast av allt – med röststyrning.

ChromoGenics Sweden AB har inlett ett samarbete med en hjälmtillverkare och om allt går som planerat kan visiret finnas i handeln 2005.