annons
Hem » Motorcykel » Mer om Jarvish smarta hjälm
Den smarta hjälmen Jarvish X-AR kommer att släppas via Kickstarter.

Mer om Jarvish smarta hjälm

Smartphone, smart TV och nu en smart hjälm. Egentligen är det inget nytt. Idén om hjälmar med olika intelligenta hjälpmedel är gammal och ett flertal försök har gjorts på området. Det verkar dock inte vara det lättaste att få till bra, så att det blir en hjälp och inte distraherande och i vägen när man kör. X-AR från taiwanesiska Jarvish verkar dock väldigt lovande.

Nu är den här hjälmen inte direkt någon nyhet i sig själv. Vi skrev redan 18/7 om den, vilket du kan läsa här, men nu har Jarvish tagit ytterligare ett par steg mot att få ut den i handeln. Hjälmen kommer att släppas i två modeller. Den något mer sparsmakade X och så X-AR, med extra allt.

Jarvish X kommer att stödja de digitala assistenterna Siri, Google Assistant och Alexa – vilka kommer att kunna aktiveras och styras med rösten. Med röstkommandon kommer du också att kunna få vägbeskrivning/navigation och aktuell väderleksrapport eller spela upp media från din smartphone. Hjälmen släpps via Kickstarter i januari till rabatterat pris. Annars är rekommenderat pris $799, eller knappt 7.200 kronor.

Superavancerade Jarvish X-AR, där AR står för augmented reality, blir med ett pris på inte mindre än $2.599 milt sagt dyr. Det motsvarar i nuläget drygt 23.300 kronor. Då får du å andra sidan inte bara allt som lillebrorsan kan, utan även en nedfällbar headupdisplay och en framåtriktad kamera på 2k för stillbilder och video. För säkerhets skull finns det även en bakåtriktad kamera, vilken fungerar som backspegel med hjälp av headupdisplayen. Precis som X kommer X-AR att släppas via Kickstarter till rabatterat pris, dock lite senare – i andra halvan av 2019.

Batteritiden för Jarvish X kommer att vara över 6 timmar, medan X-AR drar mer kräm och håller igång 4 timmar på en laddning. Båda hjälmarna kommer att tillverkas i kolfiber för att kompensera för batteriets vikt.

Vill du veta mer eller rent av beställa en hjälm? Klicka här.