annons
Hem » Nyheter » Nya regler för A2-körprovet
Foto: Dolf Willigers

Nya regler för A2-körprovet

Från och med 1 november sänks kubikkravet från 400 cc till 250 cc vid körprovet för A2-behörighet, bekräftar nu FEMA – The Federation of European Motorcyclist’s associations (FEMA), som varit drivande i frågan. Anledningarna till lagändringen är främst två – dels för att underlätta manöverproven för nätta och kortvuxna personer, men även för att utbudet av mc-modeller i segmentet från 400 kubik upp till A-klass är tämligen begränsat.

Några specifikationer kring effektbestämmelser framgår dock inte av FEMA:s pressmeddelande, men sannolikt blir det inga regeljusteringar. Enligt nuvarande regler måste A2-körprovshojar ha minst 20 kW, vilket de flesta 250-kubikare ändå klarar med god marginal.

– Vi är mycket nöjda med att se att det snart kommer att vara möjligt att göra A2-förarprovet med en motorcykel på 250 kubik. Detta kommer att vara en lättnad för många småvuxna människor för vilka de nuvarande A2-motorcyklarna är för stora och för tunga. Vi har arbetat hårt för att uppnå detta. Det visar också att motorcyklisters intressefrågor kan göra skillnad i lagstiftning, säger Dolf Willigers, generalsekreterare för FEMA.

Rättelse 12/05-20, 16:45: Vi skrev tidigare felaktigt att den nya kubikgränsen skulle gälla från 25 maj. Det nya direktivet börjar förvisso formellt gälla då, men träder i kraft först 1 november. För oss i Sverige betyder det i praktiken nästa år.

Länk till FEMA.