annons
Hem » Nyheter » Nu börjar allvaret

Nu börjar allvaret

Dakar-rallyts fjärde dagsetapp var också den första i Afrika. För hojåkarna blev den ett prov på de utmaningar som väntar. En av dem som fick smaka på den afrikanska sanden var fjolårsvinnaren Richard Sainct. Bara fem kilometer in på den 75 kilometer långa specialsträckan kraschade fransmannen tungt. PG Lundmark var snabbast av nordborna med den 13:e bästa tiden.

Sand, sten och betydligt tuffare förhållanden mötte i dag deltagarna i Telefonica Dakar 2004. Totalt var dagens etapp 752 kilometer och innehöll en specialsträcka på 75 kilometer. På den förrädiskt snabba specialen utnyttjade italienaren Fabrizio Meoni (bilden) sin starka KTM 950 V-twin och vann före sydafrikanen Alfie Cox och Esteve Pujol, Spanien, bägge på KTM 660. Spanjoren avancerade till sammanlagd ledning medan tidigare tätplacerade David Fretigne föll till 23:e plats.

För nordborna blev det en lyckad dag. PG Lundmark var 13:e förare på specialen och gick därmed upp till totalt 15:e plats, drygt fyra minuter bakom täten. Hans teamkamrat Pål Anders Ullevålseter är fortfarande med på tio i topp efter att i dag ha kört in som 16:e förare.

Övriga tre svenskar klättrade några placeringar i sammandraget. Bertil Marcusson är nu 81:a, Lukas Lundin 95:a och Björn Jansson håller 99:e plats av de 188 hojåkarna som nådde dagsmålet i Er Rachidia.

Ytterligare en nordbo, finländaren Toni Tanner, återfinns på 159:e plats.

I morgon ökas svårighetsgraden ytterligare då den femte tävlingsdagen inleds med en hela 337 kilometer lång specialsträcka. Totalt mäter den femte dagsetappen – från Er Rachidia till Ouarzazate – 575 kilometer.

Foto: G. Soldano