annons
Hem » Motorcykel » KTM offroadsatsar
KTM 790 Adventure, här med väskor.

KTM offroadsatsar

Numera är KTM (och Husqvarna) ganska ensamma med att erbjuda stora encylindriga landsvägsmaskiner. Till 2019 uppdateras både 690 Enduro R och 690 SMC R. Fjädringen uppgraderas och kallas WP Apex på supermotomaskinen och Endurons kallas WP Xplor. De sistnämnda doningarna kommer från österrikarnas EXC-serie.

KTM 690 SMC R – en riktig buse.

Supermoton får en hel del ny elektronik i form av kurv-abs, traction control som tar hänsyn till hur mycket maskinen lutar, justerbar motorbroms och quick shifter som funkar på både upp och nedväxlingar.  SMC:n begåvas också med en ny bakram, en 1.5 liter större tank samt ny, vassare design.

KTM 690 Enduro R.

Endurons former har också setts över, dessutom är sadeln omstöpt för att föraren ännu enklare ska kunna flytta runt sin vikt på maskinen.

Och så över till de maskiner som många har väntat på – 790 Adventure och Adventure R. I centrum står den nyutvecklade parallelltwinnen som till i fjol landade i 790 Duke. Nu har drivkällan alltså placerats i ett grusbusarchassi. Effekten har tagits ner till 95 hästar, till förmån för bättre körbarhet på låg- och mellanvarv. Båda modellerna är försedda med 20-literstank, vilket enligt tillverkaren ger en räckvidd på över 40 mil.

KTM 790 Adventure.

Vi noterar att båda maskinerna är försedda med 21-tums ekerhjul fram och 18-tums bak. Styrdämpare är standard liksom 5-tums tft-skärm och led-strålkastare. På elektronikfronten hittar vi traction control, kurv-abs och så klart ett körläge kallat offroad. Så, hur skiljer sig då de två modellerna åt? Jo, bland annat har standardmaskinen en högre ruta och en tvåstegad dyna.

Standardmodellen har en mer touringanpassad ruta.

R:en kontrar med biffigare fjädring med 40 millimeter längre slag (240 millimeter).

R-modellen är mer högrest och har ett ännu klarare offroadfokus.

Maskinerna väger in på 189 torrkilon och mer info hittas här.