annons
Hem » Nyheter » Körkortslättnader för elfordon
Villkorat körkort för elfordon träder i kraft nästa år.

Körkortslättnader för elfordon

Uppdatering 2 april. Som många förstått var detta ett aprilskämt. / red

Ett så kallat körkortsvillkor innebär ett extra föreläggande i körkortet, vanligtvis att man på grund av synfel måste bära glasögonen eller linser.

Ett annat villkor, som man kan välja redan när man tar körkortet, är automatväxel, om man finner det besvärligt med manuell växellåda. Ett så kallat villkorat körkort för automat är som regel lättare att ta, då det innefattar färre moment på både teoriprovet och förarprovet.

Nästa år väntas Transportstyrelsens förslag om villkorat körkort för elfordon att träda i kraft. Anledningen till lagändringen är att elektriska fordon nästan uteslutande är automatväxlade eller direktdrivna, men även för att delmomenten om klimatpåverkan och miljökrav kan uteslutas ur teoridelen under körkortsubildningen, likaså kraven på kunskaper kring fordonets grundläggande underhåll (oljenivåkontroll, luftfilter etc). Det kommer även att bli vissa förenklingar beträffande kunskapskraven kring parkeringsregler.

– Den allt snabbare elfordonsutvecklingen har lett till en ökad efterfrågan på den här typen av lösningar och vi lär säkert se fler i framtiden, säger Tom Ström, körkortsansvarig på Transportstyrelsen.

Ytterligare en aspekt som är till fördel för körkortstagaren är elfordonens korta räckvidd, som gör att körlektionerna behöver kortas såväl i timtid som antal, samt att förarprovet vid stor elevanströmning kan förläggas till begränsat område med nära tillgång till laddstation.

– Vi är övertygade om att detta är ett steg i rätt riktning. För allvarligt talat, det är ju skillnad på att köra Top Fuel och radiobilarna på tivoli, så vi måste anpassa oss efter verkligheten, avslutar Tom Ström.