annons
Hem » Nyheter » Koncept blir verklighet

Koncept blir verklighet

Yamaha visade upp ett verkligt läckert koncept kallat MT-01 på Tokyo-mässan 1999. I höst lanseras modellen för gata, som visserligen skiljer sig en del från den intressanta projekthojen men som ändå inte går av för hackor. Motorn hämtas från Road Star Warrior och designen kan beskrivas som ”brutalmekanisk”.

Ännu har vi inga exakta specifikationer att tillhandahålla men gissningsvis trimmas den 1.700 kubik maffiga motorn upp till en sisådär 100 kusar. Vridmomentet kommer vara maffigt och ljudet ur de snyggt uppdragna trombonerna som en smekning för motorörat. Chassit, bromsarna och fjädringen lär vara avstämt för att klara lite sportigare körning. Intressant blir att se om Yamaha-teknikerna lyckats hålla nere vikten till en rimlig nivå. I klass med Buells uppkäftiga, korta och kvicka maskiner kommer MT-01 knappeligen att bli.

Troligen är den nya maskinen efterföljaren till märkets trotjänare V-max. Rödljusraketen med det häftiga namnet hängde dock med ända fram tills för ett halvår sedan. Inte illa för en maskin som presenterades 1985. Någon kurvslukare av rang var aldrig V-max, kanske har MT-01 mer att hämta när vägen slår knut på sig själv. I vilket fall så gillar vi designen.

Om du vill se hur det ursprungliga konceptet såg ut, klicka på bilden ovan.