annons
Hem » Motorcykel » Hjälm med AR och digital assistent

Hjälm med AR och digital assistent

Jarvish presenterade nyligen hjälmen X-AR som inte bara innefattar ett visir med AR-teknologi (Augmented Reality), utan också den digitala assistenten Amazon Alexa.

AR, eller på svenska förstärkt verklighet, innebär i det här fallet att information kan visas direkt på visiret i förarens synfält. Informationen kan exempelvis vara trafik- och väderupplysningar, navigation, meddelande från smartphones eller annan media.

Att ha en massa information framför ögonen när man kör hoj kanske kan tyckas som en dålig idé, men enligt tillverkaren ska det presenteras på ett sådant sätt att det inte stör körningen.

Hjälmen har inbyggd mikrofon och högtalare som via Alexa låter dig röststyra saker som vilken information som visas, justera inställningarna för media eller fråga navigatorn om vägen.

Hjälmen innefattar även kamera både framåt och bakåt, som via visiret även kan fungera som backspegel.

X-AR har 16 GB inbyggt minne, som kan uppgraderas till 256 GB med ett SD-kort, för offline-media, kartor och videoinspelningar. Batteritiden ligger på fyra timmar och hjälmen är kompatibel med både iOS- och Androidtelefoner.

Jarvish X-AR förväntas komma ut i handeln i början av 2019 till ett pris uppemot 9.000 kronor.