annons
Hem » Motorcykel » En säker vår
Ta det lugnt på vårturen!

En säker vår

Sedan millennieskiftet år 2000 har antalet motorcyklar i trafik i Sverige nästa fördubblats. Ändå har antalet svårt skadade och omkomna minskat. Det är ett gott betyg till kollektivet. Men det är så klart ändå viktigt att köra med insidan för att minimera riskerna. Nedan tipsar Sveriges Motorcyklister om ett antal saker som du bör tänka på:

– Håll avståndet till andra trafikanter och skapa egna utrymmen. Kör mitt i din vägbana, det är tillåtet att ta plats och du syns bättre. Gena aldrig över i motsatt körbana. Ha handlingsberedskap – om något oväntat händer ska du kunna stanna inom siktsträckan.

– Utgå från att ingen ser dig och kör utifrån det. Lita inte på någon annan i trafiken än dig själv. Du själv är den viktigaste faktorn för din överlevnad!

– Kör aldrig om i en korsning eller vid en anslutande väg. Bilar kan svänga ut eller göra vänstersväng. De flesta dödsolyckor med andra trafikanter sker i korsningar.

– Hastigheten har en avgörande betydelse och i majoriteten av dödsolyckorna har hög fart bidragit till olyckan. Ju snabbare du kör, desto längre blir din reaktions- och bromssträcka.

– Anpassa fart och körstil efter vägmiljö, övrig trafik och gällande hastighet. En motorcyklist har inte råd att chansa!

– Kör aldrig över din förmåga och fall inte för grupptrycket när du är ute med dina hojkompisar. Det viktigaste är att komma fram, inte att vara först.

– Sköt om din motorcykel under vintern, byt däck, kolla bromsar och belysning. Kör alltid med minst halvljus!

– Kör aldrig påverkad av alkohol eller droger. Det låter som en självklarhet, men tyvärr är nästan en tredjedel av de som dör i trafiken på motorcykel påverkade. De flesta av dessa har inte heller MC-körkort.

– Använd heltäckande skyddskläder och godkänd hjälm. Komplettera med ryggskydd. Ta inte för givet att du syns, oavsett vad du har på dig! Hjälp dina medtrafikanter genom att göra dig så synlig som möjligt.

– Trafikverkets djupstudier visar att många MC-förare som varit med i olycka haft bristande bromsteknik.  Träna bromsteknik!

– Visa hänsyn! I trafiken spelar alla i samma lag där ingen vill dödas eller skadas. Självklart vill vi alla komma säkert hem till dem vi älskar.