annons
Hem » Nyheter » Begränsad hastighet nästa säljargument?
Kan begränsad hastighet bli tillverkarnas nästa säljargument? Då ligger denna KTM 125 Duke bra till.

Begränsad hastighet nästa säljargument?

För inte så länge sedan fanns en tyst överenskommelse bland mc-tillverkarna att begränsa maxhastigheten till 200 km/h. Det gick ju sådär, med facit i hand. Men när allt fler motorcyklar kring millennieskiftet med råge började passerade nästa hundrakilometersgräns gjordes en ny ”gentlemans agreement” om max 300 km/h. Den har i princip alla hållit.

Inom bilvärden finns nu indikationer på en omvänd utveckling. Alla nya Volvo-bilar, från 2021 och framåt ska nämligen begränsas till 180 km/h. Dessutom kommer bilarna att förses med en ”Care Key”, där ägaren själv kan begränsa hastigheten ytterligare, exempelvis vid utlåning.

Om detta är starten för en ny generell trend inom fordonsindustrin återstår att se, men just säkerhetsutvecklingen har onekligen blivit en allt viktigare konkurrensfaktor, i synnerhet bland mc-tillverkarna där den senaste tekniken med exempelvis kurv-ABS, traction control och olika körprogram blivit ett måste om man vill hålla sig i framkant på marknaden. Något motsvarande ”Care Key” lär vi nog få se.